Начало / Култура / С изложба на мумините в Регионалната библиотека отбелязват 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

С изложба на мумините в Регионалната библиотека отбелязват 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

Туве Янсон

По повод 100-годишнината от рождението на финландската писателка Туве Янсон (1914-2001) в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен ще бъде открита изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“.
Създателката на мумините, освен писателка, е била основно художник, което личи във възхитителните илюстрации към детските й книжки. Историите за муминтролите започват под формата на комикс през 40-те. Янсон е носител и на литературното отличие Златен медал Ханс Кристиан Андерсен (1966). Освен собствените си книги е илюстрирала също Алиса в Страната на чудесата от Луис Карол и шведското издание на Хобитът от Дж. Р.Р.Толкин.
Изложбата „ТУВЕ ЯНСОН – ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО“ ще представи внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения. Тя обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините – литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.
Изложбата ще бъде открита от Таня Грен, съветник в Посолството на Финландия на 19 ноември 2014 г. от 11.00 ч. в Арт залата на Регионалната библиотека.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...