Акценти
Начало / Общество / С детски празник приключи проект в Гулянци

С детски празник приключи проект в Гулянци

деца гулянци

На 17 юли в ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци се проведе заключителна пресконференция по проект „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно”, информират от пресцентъра на Общината. Проектът се осъществява от Община Гулянци в партньорство с детското заведение и е финансиран от ЕС и ЕСФ по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Общата му стойност е 94 642 лева. Проектните дейности се реализират 10 месеца – от септември 2013 г. до юли 2014 г.

На събитието присъстваха ръководителят на проекта Михаил Таиров, представители на общинска администрация, ръководството и колективът на детското заведение, родители. Гостите имаха възможност да видят детайлно осъществените през изминалите месеци дейности, след което децата поздравиха всички с фолклорна програма. Малчуганите получиха много подаръци – шапки, тениски и суитшърти, албуми със снимки, книжки и лакомства.

По проект „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно” през 2013 година в ОДЗ „Незабравка” бяха създадени общо пет клуба по интереси: „Съкровищница – опознаване и традиции” с ръководител Надежда Димитрова, „При пъстроцветната дъга” с ръководител Ренета Ванкова, „Движим се безопасно” с ръководител Лилия Иванова, „Да играем и спортуваме заедно”, ръководен от Ева Янкова и клуб „Приказна пътечка към родния език” с ръководител Катя Панова. През изминалите месеци децата, включени в клубовете, се занимаваха активно със спорт, фолклорна музика, танци, обичаи, рисуване и апликиране, запознават се с правилата за движение по пътищата и  изучават интензивно български език.  За обезпечаване на тези дейности по проекта бяха осигурени много игри, съоръжения, костюми, инструменти, помагала, играчки и обновяване на материалната база с нови мебели.

деца гулянци

По проекта бяха проведени поддържащи специализирани обучения с педагозите и родителите, кръгли маси и пресконференции, образователни и опознавателни екскурзии за децата до места с културно и историческо значение в Плевен, Велико Търново, Ловеч и др.

Общата цел на проекта „Мечтите за слънчево детство се сбъдват заедно” и всички заложени по него дейности е да се приобщят децата от малцинствен произход и постигане на тяхната по-добра предучилищна подготовка, което ще улесни участието им в етапите на училищното обучение, както и адаптацията им в образователната и възпитателна среда на детската градина.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...