Начало / Общество / С гръм от черешово топче и курбан почетоха Свети Илия в Ракита

С гръм от черешово топче и курбан почетоха Свети Илия в Ракита

В село Ракита почетоха Свети Илия по стар стил с топовен гръм от черешово топче. С курбан и народно веселие протекоха мероприятията на 2 август. За закрилник на своето селище те приемат Повелителя на небесните стихии още от средата на ХІХ в., когато съграждат и своя духовен храм. Преди четири години традицията бе възстановена, след дълго прекъсване и от тогава този празник стана неразделна част от културния календар на Ракита.
С празничен водосвет отец Цветан Чипилов благослови курбана и хората, събрали се в парка на селото и с молитвени думи призова Свети Илия да закриля и занапред този плодороден край, да праща здраве и берекет на жителите му. Гости на празника бяха председателят на ОбС в Червен бряг, зам.-кметът на Общината и общински съветници. Кметът на Червен бряг, Павлин Фильовски, бе изпратил поздравителен адрес с пожелание за здраве, радост и късмет във всяка къща и добри бъднини на селото: „Нека небесната щедрост Ви дари полодородие и богата трапеза, да пълни домовете Ви с благодатта на нашата земя”, пожела още общинският кмет на ракитчани.
Организаторите – Кметството и Читалището, се бяха постарали празничната програма да е наситена с много музика, песни и танци, затова бяха поканили изпълнители от близо и далеч. В чест и слава на Свети Илия пяха местни самодейци, певческите групи от читалищата на селата Дъбен, Радомирци и Телиш, както и музикантите от оркестър „Елит” от град Койнаре. За първи път гостуваха и представители на Сдружение Св. вмч „Георги Победоносец” от град Луковит.
Кметът на селото, Нинчо Иванов, благодари за пореден път на всички дарители, с чиято помощ се организира настоящия празник, не пропусна да похвали и майстор-готвачите на вкусната курбан. Той се бе погрижил от курбана да бъде заделено и занесено по бурканче в домовете на част от възрастните, трудно подвижни жители от селото, както и на хора с увреждания.

Ракита Илинден 1

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...