Акценти
Начало / Култура / С блестящ концерт почетохме паметта на оперната прима Катя Попова

С блестящ концерт почетохме паметта на оперната прима Катя Попова

IMG_0237

С блестящ концерт Плевен отбеляза подобаващо 90-тата годишнина от рождението на оперната прима Катя Попова. Музикалното събитие беше сътворено от Плевенската филхармония, Общинската хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, солистите от Софийската опера Марияна Панова – сопран, Даниел Острецов – тенор и диригентът Деян Павлов.

Залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” беше препълнена от зрители, изпълнени с очакването да съпреживеят изключително стойностен музикален продукт. Сред тях имаше и гости от София, пропътували разстоянието специално за концерта. И празникът се случи по неповторим начин. Прозвучаха арии, дуети и хорове из опери на Бизе, Верди, Гуно, Доницети, Лехар, Пучини, Чайковски. Почитателите на именитата плевенчанка с ангелския глас се насладиха на всички коронни арии, които бележат кариерата й.

IMG_0227

Главно действащо в концерта беше маестро Деян Павлов – новият главен диригент на Плевенската филхармония. И не само заради факта, че той е обединяващата фигура на спектакъла, а защото многократно влизаше в ролята на водещ и поддържаше жива и интересна комуникация с публиката. Маестрото разкри в пълния си блясък както таланта си на оперен диригент, така и артистичните си заложби, които публиката оцени и приветства. Диригентът не пропусна многократно да поздрави колегите си музиканти и певци, като ги споменаваше поименно след всяка тяхна солистична изява и ги аплодираше.

IMG_0228

Хоровата формация „Гена Димитрова“ за пореден път демонстрира безспорните си професионални качества.

Прекрасните оперни певци Марияна Панова и Даниел Острецов се раздадоха на сто процента и превърнаха концерта в истинско музикално събитие, достойно да бъде представяно многократно пред публика. Ценителите на оперното изкуство чуха „Наздравица“, ария на Алфред от II действие, Хор на циганките и Хор на матадорите от III действие и Встъпление към IV действие на операта „Травиата” от Верди. Прозвучаха ария на Неморино из „Любовен еликсир” и Сватбен хор от II действие на „Лучия ди Ламермур” на Доницети. Аудиторията се наслади и на дуета на Мими и Родолфо – I действие от „Бохеми” и ария на Тоска от II действие на едноименната опера на Пучини.

IMG_0249

Почитателите на оперното изкуство съпреживяха една от любимите арии на Катя Попова – ария на Русалка (Месечко) из едноименната опера на Дворжак и ария на Маргарита (Бижутата) из „Фауст” на Гуно. Прозвучаха обичаните увертюра, антракт към IV действие и Женски хор от I действие на „Кармен”от Бизе, както и ария на Джудита из едноименната опера на Лехар, Полонез от VI картина на „Евгений Онегин” от Чайковски и ария на Херцога – I действие из оп. ”Риголето” от Верди.

В страстния ритъм на арията на Джудита маестро Деян Павлов се изяви и като танцьор, партниращ на солистката. След бурните аплаузи на публиката артистите изпълниха на бис „Наздравица” из „Травиата”.

След подобен концерт плевенчани могат да са сигурни, че им предстоят още невероятни музикални преживявания, дирижирани от талантливия, артистичен и безкрайно позитивен маестро Деян Павлов.

IMG_0250

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...