Акценти
Начало / Култура / С бис и възгласи „браво” завърши първата вечер на Лауреатски дни „Катя Попова”

С бис и възгласи „браво” завърши първата вечер на Лауреатски дни „Катя Попова”

Лауреатски дни Катя Попова

Силно начало за 29-то издание на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” постави първият концерт, с който снощи беше открит кулурният форум на сцената на Драматичния театър в Плевен.

Лауреатски дни Катя Попова

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков откри фестивала, като подчерта, че Лауреатски дни „Катя Попова” са забележително  културно събитие. „Неговото 29-то издание съвпада с 90-годишнината  на неповторимата оперна певица Катя Попова. В нейна чест в магическия свят на музиката отново ще ни потопят младостта и таланта на най-новата генерация на  българското и световно изпълнителско майсторство, за да усетим невероятната сила на изкуството и неговата вечност. За да сме горди, че Катя Попова остава незабравима”, каза в при откриването проф. Стойков, пожелавайки на добър час на младите изпълнители.

Лауреатски дни Катя Попова (2)

Концертната вечер на Плевенска филхармония с диригент маестро Деян Павлов започна с арии и дует из оперите „Дон Карлос” на Верди и „Евгений Онегин” на Чайковски със солисти Петър Димов – баритон и Доротея Доротеева – сопрано. Младите български изпълнители подариха на публиката вълнуващи изпълнения, с приятни, свежи гласове.

Лауреатски дни Катя Попова

Във втората част на фестивалната вечер прозвуча най-известното произведение на Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър, в прекрасното изпълнение на 23-годишния  белгиец Марк Бушков. Драматизъм, емоции, патетика – всичко това изригна под лъка на младия цигулар. Притаила дъх, публиката го възнагради с възгласи „браво” в края на изпълнението му. След дълги аплодисменти тя получи едно изпълнение на бис – разбира се от белгийски композитор. Преди това на прекрасен руски език Марк Бушков каза, че за него е огромна чест да свири на плевенска сцена.

Лауреатски дни Катя Попова (3)

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...