Акценти
Начало / Образование / Съдебен процес за кибертормоз проведоха ученици

Съдебен процес за кибертормоз проведоха ученици

IMG_7594кибертормоз съдебен процес

Публична симулативна игра под формата на съдебно заседание  на тема „Кибертормоз – твоята идентичност в мрежата” проведоха ученици от специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“ от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен. Тя е част от проекта „План C – Професионализиране на уменията на учителите в работата им с родители за критично справяне с проблема на кибертормоз” на сдружение „Учебна работилница Европа”. Целта на импровизирания съдебен процес е да се запознаят учениците по подробно с кибертормоза, с който те все по-често се сблъскват в ежедневието си, и да осъзнаят в дълбочина проблема, който създава враждебна среда между тях, накърнява достойнството на засегната страна и може да доведе до сериозни последствия.

IMG_7600малинка маринова

Учениците разиграха казус, при който ученичка публикува непричилни снимки, придружени с нецензурни  думи за друго момиче. В резултат момичето, което е жертва на този кибертормоз, изживява  много неприятни моменти. В училището е задействан координационният механизъм на  Комисията за тормоз и насилие в училище, но родителите не са доволни от поведението на нападащата ученичка и са решили да заведат дело в съда.

Ролите на прокурор, съдия, защитник, страните по делото се изпълняваха от ученици от гимназията, а родители влязоха в ролята на съдебни заседатели.

Целта е да се покаже и на родителите, че не бива да пренебрегват този вид отношение между децата, защото в един момент засегната страна може да заведе дело, обясни Малинка Маринова, директор на Професионалната гимназия по туризъм.

Помощ за реализиране на съдебния процес учениците са получили от съдия Даниела Дилова, която е председател на Районен съд Плевен .

IMG_7613кибертормоз

Учениците успяха да направят една много интригуваща интерпретация, която предизвика интерес и размисъл у присъстващите родители и представители на институции. А на импровизирания съдебен процес имаше представители на Агенцията за закрила на детето, дирекция „Социално подпомагане”, Център за обществена подкрепа, Детска педагогическа стая към Второ РПУ-Плевен, Медицински университет.

Според Малинка Маринова кибертормозът все още не е толкова често срещано явление сред техните учениц. „Не сме стигали до толкова сериозна, крайна ситуация, защото сме успявали да реагираме своевременно. Но статистиката на УНИЦЕФ показва, че в световен мащаб този вид тормоз става все по-често явление, затова е необходимо да се вземат  превантивни мерки”, подчерта тя.

Резултатите от симулативния  процес, който завърши с осъдителна присъда – глоба и обществено порицание, и как в това училище се прилагат превантивните мерки срещу кибертормоза ще бъдат представени на работна среща в Марибор, Словения от Пенка Спасова, председател на сдружение „Учебна работилница Европа” и от Теодор Иванов, който влезе в ролята на прокурор по време на процеса.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...