Акценти
Начало / Общество / Стартира изграждането на регионалното депо за битови отпадъци в Луковит

Стартира изграждането на регионалното депо за битови отпадъци в Луковит

регионално депо за отпадъци Луковит

На 29 август 2014 г. в гр. Луковит се проведе официална церемония „първа копка” по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит”, информират от пресцентъра на Община Червен бряг. Събитието бе уважено от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова, главния секретар на Областна администрация Ловеч инж. Емил Емилов, експерти от МОСВ, кметовете на общините Ябланица и Роман, председателя на Общински съвет Червен бряг инж. Георги Георгиев, зам.-кмета на Община Тетевен Никифор Баневски, директора на Дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ – Плевен Стефан Цанев, инж. Лъчезар Цветков от фирмата изпълнител ДЗЗД „Регионален център за управление на отпадъците-Луковит“, инж. Румен Хорев от фирмата по строителен надзор ДЗЗД „Микс Инженер Консулт”, одитора на проекта Росица Тричкова, почетния гражданин и дългогодишен кмет на Луковит Петър Нинчев и др. Доброто начинание бе благословено от отец Евгений Цветанов, който отслужи и празничен водосвет.

„Това е само началото на един процес, който реално ще подобри качеството на живот в регион Луковит и при неговото реализиране общините могат да разчитат на съдействие и подкрепа от Министерството на околната среда и водите”, увери заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на официалната церемония.

Община Луковит ще изпълнява този мащабен проект в партньорство с общините Тетевен, Ябланица, Червен бряг, Роман и „Регионално сдружение за управление на отпадъците“ – регион Луковит. Общата му стойност е 22 359 067.09 лева, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма ”Околна среда 2007-2013 г.”. Срокът за неговото изпълнение е до 11.11.2015 г. Проектните дейности включват проектиране и изграждане на първа клетка на регионално депо, площадка за сепариране, зелено компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на претоварна станция в гр. Тетевен  изграждане на довеждаща инфраструктура до двата обекта, доставка на оборудване за РЦУО – Луковит и ПС – Тетевен.

С изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Луковит с общини Луковит, Ябланица, Тетевен, Роман и Червен бряг, ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци и националното законодателство, както и задачите, произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г. Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва население от региона общо около 85 000 души.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...