Начало / Общество / Служителите в поделението за „Борба с градушките“ в Долни Дъбник излизат на протест – работят без ток и вода

Служителите в поделението за „Борба с градушките“ в Долни Дъбник излизат на протест – работят без ток и вода

С искане за по-високи заплати и повече щатни бройки ще излязат на протест на 29, 30 и 31 юли работещите в системата на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ – поделение Долни Дъбник. Това бе съобщено днес в пресклуба на БТА от областния лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов и представители на синдикалната организация в поделението в Долни Дъбник на ИА „Борба с градушките“.
До предприемането на протестните действия се стига, след като многократно са отправяни искания до Министерството на земеделието и храните, на което е подчинена Агенцията, за промяна на условията на труд, които полагат служителите. Последните предприети мерки от страна на работещите в Агенцията са свързани с протестна нота до изпълнителния директор Николай Николов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Ако до утре те не получат отговор, започват стачни действия на работещите към Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в цялата страна.
За самите условия на труд разказа Цветослав Христов, председател на синдиката в ИА „Борба с градушките“ – Долни Дъбник. Той обясни, че на ракетните площадки, които са 20 на брой, няма течаща вода, а на голяма част от тях няма и електрозахранване. Смените на стрелците са изключително тежки, тъй като са по 36 часа – две нощи и един ден. През това време те са на полето, като на разположение имат само фургон, който е от 1979 година и е предоставен втора употреба от военните. Целият този труд в нечовешки условия се заплаща средно по 395 лева. Синдикатите и служителите не могат да си обяснят как за дейност, която спасява продукция за милиарди, се отпускат едва 8 млн. лева годишно. Този бюджет стига за заплатите на едва 593 работника, но тъй като са необходими повече щатни бройки, средствата се разпределят между 758 служителя. Всъщност необходимият брой хора, за да бъде наистина ефективна работата, е около 900 души. Разминаването между отпуснатите средства и щатните бройки е един от проблемите, на които се дължи ниското заплащане в сферата. Христов подчерта, че служителите са застаряващи, защото никой млад човек не иска да работи срещу такова заплащане. Има и млади работници по на около 25 години, но над 65% от служители са на възраст над 50 години. За да изпълняват работещите ефективно работата си, се налага да си носят водя, да се придвижват за собствена сметка до площадките за стрелба и да прекарват с часове без електричество. Другият проблем е, че служителите нямат работно облекло, нито пък получават клас за прослужено време към заплатите си. Наскоро са получили и предупреждение, че заради това, че получават трудовото си възнаграждение в пълен размер, няма да получат заплати за ноември и декември.
В поделението в Долни Дъбник работят около 80 души, които ще излязат на символичен протест на 29, 30 и 31 юли, но няма да преустановят своята работа. Категорични са, че са готови и на по-ефективни мерки, ако не бъдат изпълнени исканията им, но няма да оставят своята работа дори и по време на протестните действия.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...