Акценти
Начало / Общество / След бурни дебати съветниците решиха да продадат на търг бившата художествена галерия на „Иван Вазов” 5

След бурни дебати съветниците решиха да продадат на търг бившата художествена галерия на „Иван Вазов” 5

галерия "Христо Бояджиев"

След бурни дебати общинските съветниците решиха да продадат на търг бившата художествена галерия на адрес „Иван Вазов” 5. Оценката на първия етаж на имота е 160 хиляди лева без ДДС.

Георг Спартански от БНД стартира дебата с думите, че поради апетитите на определени лица, които кметът на Общината е поел ангажимента да обслужва, тази галерия първо беше ликвидирана, а след това е преминато към процедура за „опаковане на тази апетитна хапка и поднасянето й”. „Бяха извършени безобразия по продажбата на земята под галерията и мнозинството реши да обслужи частни интереси”, заяви Спартански. И добави, че има трайно обвързване на частни интереси с местните интереси чрез кмета. Спартански призова местните съветници да не продават личното си достойнство, като обслужват частни интереси. „Нашата група няма да подкрепи това. На вашата съвест оставям да прецените дали трябва да обслужваме личния частен интерес на едно лице”, добави Спартански.

Диана Данова от ГЕРБ заяви, че е афектирана от лингвистичната гимнастика на Спартански, който иска да внуши, че съветниците са екзекутори на културни институти. „Залата е изчерпала своите функции, тя е приютявала картините временно, докато се намери по-добро място за тях, каквото е Арт центъра” коментира тя.

Любомир Буковски от БСП поясни, че теренът под сградата е продаден преди повече от 1 година, като са минали всички срокове за обжалвания, следователно сделката не е незаконна. „Не въздействайте странично на колегите – те могат сами да решат какво да правят”, обърна се той към Спартански.

Стефан Ганев, председател на групата на БНД, попита риторично кой нормален потенциален купувач да закупи имот върху земя, която е собственост на друго –  евентуален конкурент в този търг. „Не вярвам, че има нормален човек, който би постъпил по този начин. При по-голяма интелигентност на вносителите това предложение би могло да бъде направено по по-елегантен начин. Като председател на групата на БНД заявявам, че нашата група няма да подкрепи това предложение”, заяви той.

Пенчо Карагьозов призова да бъде назовано името на лицето, което се визира като бъдещ собственик на сградата. Той припомни, че ако в случая се визира депутатът Васил Антов, той е един от най-големите спонсори на художници и на поддръжка на художествени галерии. Освен това добави, че първоначалната цена на имота според него е висока.

„Не обсъждаме дейността на Васил Антонов, нито неговата душа, нито неговото спонсорство на футболни отбори, вестници, художници и т.н. Ние говорим за нещо друго – Общинският съвет трябва да се съобразява със закона на първо място. Всеки общински съветник трябва да отчита от коя партия е избран, какви са целите на тази партия и не на последно място с личния морал, който трябва да му позволи да не изпълни решение дори на собствената си партия”, заяви още Ганев.

Спартански поясни, че е в нормални отношения с Васил Антонов и е водил разговор по темата с него, още когато е бил председател на Общинския съвет. „И още тогава съм казал, че този имот не е включен за приватизация. Това съм обяснил и на един известен юрист, който е дългогодишен съветник на Антонов. Аз уважавам много това, че Антонов подпомага финансово творци, но насилието, приложено към Общинския съвет, е дразнещо. Не смесвайте личността с едни намерения”, каза още той.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Бойко Петров

    А пенделчето Зеленогорски ко рече ?