Акценти
Начало / Образование / СКШ „Плевен XXI“ обучи по проект деца от три детски градини

СКШ „Плевен XXI“ обучи по проект деца от три детски градини

През учебната 2014/ 2015 година СКШ „Плевен XXI“ популяризира спорта шахмат в три детски градини, разположени в различни райони на града. В продължение на 8 месеца плевенският клуб бе водеща организация в изпълнението на проект по Програма „Спорт за децата в детските градини“. Основната цел бе да се създадат условия и възможност за участие на деца с проявен интерес към шахматната игра в безплатни занимания за начално овладяване на правилата на древната игра. Стремежът на ръководителят на обучението мс Христинка Илиева бе децата бързо да напреднат, да развият умения да се борят за победа, както и да могат да губят с достойнство.
Проектът се реализира със съдействието на три партниращи организации: ОДЗ „Еделвайс“ с директор Бистра Йоновска, ЦДГ „Пролет“ с директор Вима Христова и ЦДГ „Чучулига“ с директор Венета Лукова. Във всяка градина се сформира група от 15 -16 деца, които тренираха по 2 пъти седмично в предоставените за целта подходящи помещения. Благодарение на финансирането на проекта от страна на Министерство на младежта и спорта бяха закупени 12 шахматни комплекта и една демонстрационна дъска Визуализацията се осъществяваше чрез публикации в местните медии и сайтове и поставяне на информационни табели в трите детски заведения.

шах
В края на учебната година на 21, 25 и 27 май в шахматната зала на „Плевен XXI“ се проведоха турнири с участието на децата от детските градини. На тях присъстваха техните родители, като на проявите гостуваше и Атанас Кършев, представител на Министерството за област Плевен.
Сертификати за участие в реализирането на проекта бяха раздадени на всички деца, преминали началното шахматно обучение. А най-добре представилите се получиха и комплект списания „Шах в училище“. Победители от ЦДГ „Чучулига“ станаха Александър Георгиев, Николай Акимов и Ева Асенова. От ОДЗ „Еделвайс“ най-успешно се представи Симона Николова, а от ЦДГ „Пролет“ само с победи се отличиха Яна Начева и Велизар Захариев. Треньорката на „Плевен XXI“ изказа задоволство от постигнатите резултати и покани децата да продължат развитието си в лятното шахматно училище, което стартира на 8 юни в клуба на бул. „Скобелев“ 20.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...