Акценти
Начало / Политика / Скромен протест срещу Изборния кодекс в Плевен

Скромен протест срещу Изборния кодекс в Плевен

Под лозунг „Аз съм Референдума, Аз съм България, Моят глас има значение” група от двадесетина протестиращи се събра тази вечер пред сградата на Драматичния театър в Плевен. Организирани от Движение ДНЕС те излязоха да заявят своето  несъгласие с промените в Изборния кодекс.

„Днешният протест още в този момент победи – току що разбрахме, че НС е приело референдумът, наречен референдумът на Слави Трифонов, но той е на целия български народ, да се състои с  президентските избори през месец октомври, каквато беше и целта на нашия протест”, заяви Иван Иванов от организаторите на събитието.

Събралите се изразиха своето категорично неодобрение на приетия „безобразен Изборен кодекс”. „Едно от тези безобразия е обезсмислянето на практика на преференциалния вот, след като депутатите гласуваха прагът за преференциален избор да е 7%”, заяви Иван Иванов. Той обясни, че с тази промяна  в Плевен, в една голяма листа като тази на ГЕРБ например, за да се премине преференциалната квота, трябва да се съберат 700 гласа. На последните парламентарни избори само един човек имаше такъв резултат и то защото номерът му съвпадна с този на партията, припомни Иванов и заяви категорично, че така отново листите ще се редят партийно и няма да има възможност за мажоритарен избор.

025протест

Протестиращите се обявиха  и против регистрацията на партия ДОСТ, тъй като в нея те виждат явна намеса на чужда държава в българската политика.

Протестът ни е с малко хора, но затова пък искрени – никой не ни е плащал да сме тук, изтъкна Иван Иванов преди групата да премине по централната пешеходна зона в града, стигайки крайната цел – офиса на ГЕРБ. След няколко дюдюкания, протестиращите се разотидоха.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...