Акценти
Начало / Спорт / Седмият от Европейското в Цюрих – Тихомир Иванов, вече гледа към Олимпиадата в Рио

Седмият от Европейското в Цюрих – Тихомир Иванов, вече гледа към Олимпиадата в Рио

 

Тихомир Иванов

Участие в Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро е голямата цел, която вече си е поставил плевенчанинът Тихомир Иванов, който се класира на седмо място в скока на височина на  Европейското първенство в Цюрих. Имаме самочувствието да атакуваме световен рекорд и височина над 230 см. Това обяви личният треньор на Тихомир  – Георги Гетов, на пресконференция днес. „В Цюрих Тихомир направи дебют на голямо първенство и постигнатият резултат от 226 см, доказа, че има качества и мотивация да постигне тези високи цели”, категоричен е Гетов.

Тихомир Иванов и треньори

За постигнето им обаче, Тихомир се нуждае от още по-сериозна подготовка при нормални условия за трениране. За съжаление в Плевен в момента няма добра база за подготовка на нашите състезатели, отбеляза Димитър Паргов, председател на Спортен клуб по лека атлетика „Спартак Плевен”, в който Тихомир тренира. В покритата зала липсва отопление и топла вода, в лошо състояние е откритата писта за тренировки, клубът няма възстановителна база, изброи Паргов. Всичко това е причина талантливи състезатели като Тихомир през зимата да се натоварват едва 10-20 процента от възможностите си, за да се предпазят от травми заради лошите условия.

Благодарен съм на всички, които ме подкрепят, но наистина базата има нужда от спешен ремонт, за да се подготвяме при нормални условия и да достигнем максимума на възможностите си, каза и Тихомир Иванов.

Той сподели, че лошото време в Цюрих – дъжд и мокра писта, са му попречили да постигне по-висок резултат и съответно по-добро класиране. Но дори и при тези условия плевенският атлет остава само два сантиметра под личния си рекорд, който е 228 см. Докато конкурентите му показват отклонения с около 10 см под най-добрите си скокове, обърна внимание Петър Георгиев, директор на Спортното училище в Плевен, където Тихомир израства като спортист. Тихомир е един нешлифован диамант и Плевен трябва да направи всичко възможно той да разкрие докрай таланта си, заяви Георгиев и допълни, че е горд от факта, че такъв елитен треньор като Георги Гетов работи в Спортното училище и такъв талантлив състезател е бил ученик тук.

20-годишният Тихомир Иванов преди 8 години започва да работи с Георги Гетов. 196-сантиметровият скачач изцяло вярва на треньора си и няма никакво намерение да се разделя с него. Той ме доведе дотук, с него ще стигна и до Олимпиадата, категоричен е спортистът и допълва, че ще остане верен и на града, в който е израсъл като спортист и легендата във високия скок Георги Дъков.

тихомир Иванов  майка си
Тихомир Иванов с майка си, която винаги го е подкрепяла

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...