Акценти
Начало / Любопитно / Светла (Празна) сряда е!

Светла (Празна) сряда е!

Срядата от Светлата седмица след Великден се нарича Светла сряда или Празна сряда. На този ден се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

На други места моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка. В къща, където няма починало дете, се събират момите и правят кукла от три чехъла на три моми или млади булки. Тази кукла представлява нагиздена мома или булка. След като е готова куклата, моминската група отива на определено място в селото, като куклата е поверена в ръцете на лазарувала мома с живи родители. Тук протича обредната игра, съпроводена от хороводни песни и припевки, близки до тези на ладуването. Действията, заедно с песните, представляват символично крадене на мома или невеста, в случая куклата, от ергените, които участват в играта доста енергично.

Освен с женитбена насоченост, тази игра е натоварена и с друг смисъл – да се предпазят ергените от змеици и самодиви. След хората и песните, групата отива при реката, където потапя Мара Лишанка във водата или я пуска да плува по реката.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...