Начало / Любопитно / Свети Константин и Елена почитаме днес

Свети Константин и Елена почитаме днес

Свети Константин и Елена

На 21 май църквата почита Свети Константин и Елена. Свети Константин е бил император на Византия през IV век, а историята го помни като владетелят, който въвежда християнската религия като официална във Византия. Елена е била негова майка – известна е с това, че благодарение на нея са построени много манастири и църкви. Освен това Елена е открила къде е живял Христос и попада на кръста, на който е бил разпънат. След смъртта и на двамата, църквата ги канонизира за светци.
Освен с отдаването на почит към светците, празникът се свързва и със забележителния ритуал на нестинарството. Празникът на Свети Константин и Елена съчетава езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, където даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и добра реколта. От друга – това е празникът на нестинарите, които танцуват боси в огъня. Свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято.
По традиция празникът се отбелязва в продължение на три дни. По това време е забранена работата на полето, в противен случай хората вярват, че светиите ще изпратят на земята градушка и ще погубят реколтата им. Хората се събират на площада, където се пали голям огън. Задължително се прави и курбан като жертвоприношение в името на светците. Хората вярват, че пламъците имат способността да пречистват душата, което е и една от причините за изпълняване на нестинарския ритуал. Под музиката на тъпана и държейки иконата на Свети Константин и Елена, нестинарите влизат в огъня. Стъпквайки на жаравата, те танцуват танц, наподобяващ по-скоро на транс. Днес нестинарството е запазен обичай най-вече в района на Странджа и се прави главно, за да се съхрани традицията като културно наследство.
На Свети Константин и Елена празнуват носещите имената Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора, Елица и техните производни.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...