Начало / Култура / Сборник с нови факти за акад. Юрдан Трифонов представиха в РИМ – Плевен

Сборник с нови факти за акад. Юрдан Трифонов представиха в РИМ – Плевен

Нови моменти от живота на акад. Юрдан Трифонов са включени в сборника от научната сесия, посветена на 150 годишнината от рождението му. Това стана ясно при представянето на изданието в Регионален исторически музей – Плевен днес. Пресконференцията бе организирана от РИМ – Плевен и Съюза на учените в България – клон Плевен, а в нея участие взеха историкът Красимир Петров, проф. Атанас Кирилов и директорът на музея Владимир Найденов.

Сборникът представя само избрани и нови акценти от дейността на акад. Трифонов и именно затова изданието не е с голям обем, въпреки че дейността на историка е много по-обемна. Общо седем автори на различни историци и преподаватели в университети са изготвили трудове с нови факти за акад. Трифонов. Това са проф. дфн Николай Аретов, проф. дфн Александър Панов, проф. дфн Анчо калоянов, Красимир Петров, Соня Лазарова, Мариана Томитова и Елена Мачовска. Предговорът на сборника е съставен от доц. д-р Теодора Вълова.

сборник Юрдан Трифонов РИМ

Това не е първият сборник, посветен на акад. Юрдан Трифонов. В Пловдив издават обширен сборник след провеждането на първата научна сесия, посветена на него. През 1994 година в Плевен също е издаден общирен сборник, който представя интересни факти за историка. Настоящето издание е в едва 300 екземпляра, поради финансови причини, но те целят да популяризират дейността на акад. Юрдан Трфонов.  Те ще се ползват от библиотеки, университети и музеи.

Акад. Юрдан Трифонов има голям принос за популяризирането на град Плевен, тъй като това е първият историк, описал историята на града ни до Освободителната война. Творчеството му продължава да е обект на изследователска дейност и до ден днешен. Именно затова той е представян като граматик, езиковед, историк, учител и граматик. Това са и акцентите в новият сборник, посветен на бележития плевенчанин.

сборник Юрдан Трифонов РИМ

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...