Начало / Общество / Родолюбиви организации отбелязаха 96-та годишнина от последните боеве край Дойран

Родолюбиви организации отбелязаха 96-та годишнина от последните боеве край Дойран

плоча Девета плевенска дивизия

Пред паметника на Девета плевенска дивизия в Градската градина днес беше почетена паметта на загиналите в последната, най-драматична битка от Дойранската епопея.  Председателят на Асоциацията на сухопътните войски о.р. полковник Красимир Атанасов припомни героичните събития, разиграли се преди 96 години, като подробно описа развитието на боевете, водени от Девета плевенска пехотна дивизия на 18 и 19 септември 1918 г., които слагат славен завършек на участието на българската армия в Първата световна война.

Цветя пред паметната плоча на Девета плевенска дивизия бяха положени от представители на патриотични организации в Плевен, Военен клуб, Асоциация на сухопътни войски. С едноминутно мълчание те почетоха паметта на загиналите 20 офицери и 498 български воини в славната битка.

плоча девета плевенска дивизия (2)

След церемонията Красимир Атанасов сподели, че създадената с решение на Общинския съвет работна група от 10 до 12 септември е посетила Дойран и са огледали 9 места, свързани със загиналите  по тези места герои от Девета пехотна плевенска дивизия  по време на Първата световна война. На пресконференция официално ще бъде съобщено това, което видяхме и какво възнамеряваме да предприемем, каза Атанасов.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...