Начало / Здравеопазване / РЗИ – Плевен предостави подробна информация за вируса Зика

РЗИ – Плевен предостави подробна информация за вируса Зика

Подробна информация за вируса Зика публикува на официалната си страница Регионална здравна инспекция – Плевен. Тя е свързана с това, че през последните месеци на 2015 г. Центърът за контрол на заболяванията – САЩ и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията – Стокхолм съобщават за увеличаване броя на случаите на микроцефалия и вродени аномалии на централната нервна система (ЦНС), за които се счита, че са усложнения, свързани със Зика вирусна инфекция (ЗВМ) в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн. През януари 2016 г. е регистриран и първи случай на ЗВИ, потвърден в САЩ, щата Тексас. Разпространението на заболяването в повечето от засегнатите държави в Южна Америка е епидемично, а съобщените случаи са предимно възможни, пише в информацията.

Зика вирусната инфекция се причинява от РНК вирус (Zika вирус), който се пренася от комари от семейство Aedes, най – често от вида Aedes Aegypti. Заболяването протича асимптоматично в до 80% от случаите. Клиничната симптоматика се характеризира със самоограничаващо фебрилно състояние, съпроводено отмакулопапуларен обрив, артралгия, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни. След 2014 г., когато е регистриран взрив от ЗВИ във Френска Полинезия, заболяването се свързва със Синдрома на Гилен Баре, който е установен при някои от заболелите. В научните среди се обсъжда и причинно-следствена връзка между ЗВИ и някои конгенитални аномалии (микроцефалия) и/ или вродени аномалии на ЦНС при новородени, чиито майки са преболедували от ЗВИ по време на бременността.

Вирусът Зика се предава на хората чрез ухапване от заразен комар от род Aedes, предимно от видовете Aedes aegypti и Aedes albopictus. Тези два вида са с произход и естествено разпространение в тропичните и субтропичните райони на Азия, Африка и Америка, където са преносители на вирусните трески денга и Чикунгуня. Агресивно нападат за кръвосмучене през деня, предпочитат хора и се укриват и развъждат близо до човешките жилища.

Aedes albopictus, известен и с името азиатски тигров комар, е внесен в Европа през 1978 г, а масово започва да се разпространява по средиземноморското крайбрежие от 1990 г. насам. В България е установен за пръв път през 2011 г. в област Бургас. Към януари 2016 г. има данни за разпространение на тигровия комар в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е установяван в селища с надморска височина до 200 м. Не е изключено разширяване на заселената от него територия и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места.
Тигровият комар Aedes albopictus е потенциален преносител на вирусите Зика, денга и Чикунгуня, ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемичните райони болни и вирусоносители.

Пълната информация за вируса може да намерите тук.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...