Акценти
Начало / Икономика / Ремонтират кръговото кръстовище в Кнежа със спестени средства от зимното почистване

Ремонтират кръговото кръстовище в Кнежа със спестени средства от зимното почистване

ремонт-път-Тръстеник
Снимка: архив infopleven

15.5 млн. лв., спестени от зимното почистване ще бъдат вложени през следващите месеци за ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. Това съобщи преди празниците министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, информираха от пресцентъра на министeрството.

Общо за подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” ще бъдат инвестирани 31,5 млн. лв., като освен средствата, спестени от зимното поддържане, са предвидени още 16 млн. лв. от бюджета на АПИ.

На места ремонтните дейности вече са стартирали, като усилено се работи на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София – Бургас, както от пътя Стрелча – Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг – Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

16 млн. лв. от бюджета на АПИ, от програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани за изкърпване на пътната настилка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май – 10 млн. лв. Според Терзиева приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи изкърпването по най-натоварените направления и пътищата, водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

През новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1 500 км републикански пътища.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...