Акценти
Начало / Любопитно / Рекорден брой български мостри и 109 медала за нашите вина от Concours Mondial de Bruxelles

Рекорден брой български мостри и 109 медала за нашите вина от Concours Mondial de Bruxelles

Нов връх за българското винопроизводство поставихме в 23-ото издание на най-престижния в света независим конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България от 29 април до 1 май в Международен панаир – Пловдив. Вече са ясни победителите в конкурса и 109 медала отиват за български вина.

Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. И тази година вече по традиция България представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури, част от което бяха 41 български енолози, еножурналисти, сомелиери и винени експерти.

България затвърди имиджа си на производител на качествени вина, като отново 42% от представените в конкурса близо 260 вина спечелиха отличия. От общо 109 спечелени медала тази година – 4 са големи златни, 47 са златни, а 58 – сребърни.

Призът ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ се присъжда на вина, получили над 92 точки. Тази година престижното отличие завоюваха: Leva Chardonnay – Dimiat & Muscat 2015 – Vinex Slavyantsi; Domaine Boyar Korten Natura Mavrud & Rubin 2014 – Domaine Boyar International; Salla Cabernet Franc 2013 – Salla Estate; Stallion Classic 2012 – Angelus Estate.

Рекорден брой проби – близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-то издание на Concours Mondial de Bruxelles. Рекорден бе и броят на мострите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през 2015-та за престижните отличия се състезаваха 80 родни вина, като на 42% от тях бяха присъдени златни и сребърни медали. През тази година България се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Изключителният успех на събитието е резултат от обединените усилия на Probegex, Националната лозаро-винарска камара, община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните, Съюа на енолозите в България и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...