Начало / Здравеопазване / Революционна апаратура за безкръвни операции тестват в плевенската Университетска болница

Революционна апаратура за безкръвни операции тестват в плевенската Университетска болница

Модерна апаратура за възстановяване проходимостта на артерии и вени в човешкото тяло апробират в момента в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен. Екип от лекари начело с началника на Отделение по съдова хирургия доц. д-р Любомир Бешев съвместно  с началника на Клиника по съдова хирургия към Университетска болница „Св. Екатерина” в София, проф. Тодор Захариев, извършва два дни поред операции със система за ендоваскуларна операция на съдове , като има планирани такива операции и за другия месец.

Иновативната апаратура е дадена на плевенската болница за тест от швейцарската фирма Щрауб Медикал. „Тази машина с едно убождане на съда „очиства” въпросния съд от съсиреците, в момента сме планирали тези дни 4 операции, като проф. Тодор Захариев е тук, за да ни демонстрира качествата и възможностите на въпросната машина”, разказа доц. д-р Любомир Бешев.

IMG_20150521_114836

„Въпросната апаратура е иновативен метод за лечение  на поразени артерии и вени. Обикновено тези запушвания се отстраняват оперативно, какъвто богат опит има доц. Бешев. Напоследък в света и в България навлязоха нови технологии и много от операциите започнаха да се правят по безкръвен път. Затова и швейцарската фирма ни показва сега един нов оригинален катетър, който позволява по безкръвен път да се почистят запушените кръвоносни съдове. Пета вече година този метод на операции работи в София и Бургас. Сега вече и в Плевен Университеската болница желае да въведе тази нова методика. Тук медиците имат сериозен опит и в оперативните, и в безкръвните операции. Внедряването на тази нова методика на операции на запушени съдове ще постави Клиниката по съдова хирургия към плевенската Университетска болница напълно в крак със съвременните тенденции”, поясни проф. Тодор Захариев.

Тестването на новата апаратура е по инициатива на Отделението по съдова хирургия.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...