Акценти
Начало / Общество / „Ранобудният“ студент, плевенчанинът Борис Рангелов с номинация за активно защитаване на правото за достъп до информация

„Ранобудният“ студент, плевенчанинът Борис Рангелов с номинация за активно защитаване на правото за достъп до информация

Борис Рангелов
Снимка:capital.bg

​За дванадесети път Програма достъп до информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам.
Тази година 40 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.
Сред номинираните граждани за активно упражняване на правата си по Закона за достъп до информация тази година е студентът по журналистика, 20-годишният плевенчанин Борис Рангелов заедно с още петима с активна гражданска позиция, номинирани от София, Варна, Силистра и Русе. Рангелов е един от „ранобудните студенти“ и активен участник в протестите срещу кабинета „Орешарски“. За една година плевенчанинът е подал три заявления за достъп до информация, като едно от тях, по-точно резултатът от него, взриви публичното пространство. Рангелов отправи искане за предоставяне на достъп до обществена информация от МВР, свързана за разходите по осигуряването на реда по време на антиправителствените протести от средата на 2013 до средата на 2014 г.както и собствеността на някои от инженерно-техническите съоръжения, ползвани от МВР по време на протестите. Така на обществото стана известно, че близо 3 милиона и 141 000 лева са изплатени на служители на жандармерията и на СДВР за извънреден труд по време на антиправителствените протести. Колкото до въпроса дали загражденията, които опасваха Народното събрание, са били наети от чужда фирма, от ведомството отричат информацията.
В категорията за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес, номинираните са WWF-Дунавско-Карпатска програма-България, Екологично сдружение „За Земята”, Център за независим живот и Гражданско сдружение „Национален съюз единство”.
Номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” са Министерство на вътрешните работи при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград.
В категорията „Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация” се състезават журналистите Светла Василева – в. „Дума”, Цветелина Йорданова – в. „Труд”, Спас Спасов – кореспондент на в. „Капитал” и в. „Дневник” за Варна, Ралица Петрова – сп. „Правен свят”.
За пръв път тази година има колективна номинация за антинаградата „Катинар”. 109 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одит на активната прозрачност 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Сред другите номинирани за „Катинар” са Прокуратурата на РБългария, Община Хасково и Бюро по труда – Хасково.
За антинаградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, ОДМВР – Русе, Плевен, Враца, Пловдив.
Имената на победителите ще станат известни на церемонията,която ще се проведе на 28 септември 2014 г. в София.
Целта на ежегодните награди на ПДИ е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото. А също да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. преминаващ

    И наградената със „Златен ключ“ Светла Василева е плевенчанка!

    Браво и на двамата!