Начало / Здравеопазване / Рамково споразумение за създаване на здравен клъстер подписаха кандидати за кметове и общински съветници

Рамково споразумение за създаване на здравен клъстер подписаха кандидати за кметове и общински съветници

По инициатива на осем местни неправителствени организации днес се проведе среща между кандидатите за общински съветници и кметове на Плевен, на която беше подписано рамково споразумение за сътрудничество и поемане на ангажимент за създаване на здравен клъстер в Плевен.

Идеята за създаването на този клъстер е на осемте неправителствени организации, които се обединиха в гражданска мрежа „Плевен – европейски здравен център на балканите”. С методическата помощ на Института за регионални и международни изследвания – София те разработиха концепция за постигане на икономически и социален просперитет на Плевен и региона чрез разширяване, развитие и пълноценно използване на натрупаните значителни ресурси в сферата на здравеопазването, разясни днес на срещата Елена Иванова – Кирицова, координатор на гражданската мрежа. Сред основните причини за създаването на здравен клъстер в Плевен е това, че тук има Медицински университет с доказан авторитет и една от най-добре изградените и функциониращи здравни структури в страната, подчерта Елена Иванова при представянето на идеята. Не на последно място е и фактът, че плевенските медици са сред основателите на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, която обединява хирурзи от Гърция, Кипър, Румъния, Турция и България.

IMG_3631Елена Иванова-Кирицова

Сдружаването в кръстер на база сходни интереси и взаимно допълващи се  сфери на дейност, ще повиши възможностите за подкрепа, стабилно развитие  и внедряване на иновации в здравния сектор, подчерта Катя Божикова при представяне същността на здравния клъстер. От друга страна той ще има допълнителен ефект за стимулиране на развитието на съпътстващи дейности на местния бизнес, като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и развлечения, допълни още Божикова.

С подписването на рамковото споразумение, бъдещите местни управляващи се ангажираха да направят необходимото за актуализация на Общинския план за развитие на Община Плевен и на Стратегията заразвитие на област Плевен, за да бъдат допълнени тези програмни документи с концепцията за създаване на здравен клъстер. Ангажимент за следващия мандат е и разработването и приемането на общинска нормативна уредба и регламентиране на процедурите за привличане на инвестиции, включително и създаване на индустриален парк за високо технологични медицински, фармацевтични и съпътстващи производства.

Преди подписването на рамковото споразумение, идеята за здравен клъстер в Плевен беше подкрепена от академичната общност, от държавните, общинските и частни лечебни заведения. Зад идеята застанаха чл.кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов – ректор на Медицинския университет – Плевен, д-р Венцислав Грозев – председател на Български лекарски съюз. В гражданска мрежа „Плевен – европейски здравен център на балканите“се включиха сдружение „Развитие на личността и човешките общности“, Сдружение Търговско-индустриална камара,  сдружение „Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи“, читалище „Лик“, сдружение „Дружество Знание“, сдружение „Еко-посоки 21“, фондация „Съвременна плевенска медия“, фондация „Св. Иван Рилски“.

IMG_3632Цветан Антов

IMG_3633Антон Георгиев

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...