Начало / Любопитно / Разпети петък е – пости се строго и не се подхваща нищо

Разпети петък е – пости се строго и не се подхваща нищо

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

Разпети петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Тълпата, която ревяла „Разпни го”, подстрекавала Пилат да му издаде смъртна присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. „Господи, прости им – те не знаят какво вършат”, изрекъл смирено Христос, когато го разпъват на кръста, издигнат на Голгота. Когато бил разпнат, над земята внезапно се спуснал мрак.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява днес да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига “гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяват своето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, което ни е дарил Спасителят.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...