Акценти
Начало / Любопитно / Разпети петък е – днес не се работи и се спазва най-строг пост

Разпети петък е – днес не се работи и се спазва най-строг пост

Велики петък или още Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. „Господи, прости им! Те не знаят какво вършат”, изрекъл смирено Христос, когато го разпъват на кръста, издигнат на Голгота. Когато Христос бил разпнат, над земята внезапно се спуснал мрак. Според библейския текст, макар че бил още светъл и горещ ден, станало толкова тъмно, че хората едва се виждали един друг. Настъпили смут и страх.

На този ден от Страстната седмица са спазва най-строг пост – тогава нито се яде, нито се пие, дори вода. В петък не бива да се подхваща и никаква работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащеницата се изнася, с нея се обикаля три пъти около разпятието и се слага на маса, поставена в центъра на храма. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват св. кръст, св. евангелие и самата плащеница. Преминаването под масата, където е поставена светата плащеница – тялото на Исус Христос, изобразено на нея, е народен обичай. Символизира оставянето на всички тежести, проблеми в ръцете на Бога.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащеницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...