Акценти
Начало / Общество / Работа по проект дава самочувствие на безработни жени да започнат собствен бизнес

Работа по проект дава самочувствие на безработни жени да започнат собствен бизнес

ново лого проект Ваньова

От началото на месец февруари в Плевен, Левски, Ловеч  и село Малчика 76 младежи и безработни жени се обучават в декориране с различни техники: декупаж, работа с филц – нетъкана вълна (техника “плъстене”), декорации от хартия. Обучението е в рамките на проекта “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства”, който Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация“ – Плевен, реализира  в партньорство със Сдружение на директорите на самостоятелни ученически общежития в България – Ловеч, и Народно читалище “Пробуда 1928″  – село Малчика, община Левски.

„Месец след началото на обучението всички участници в сформираните групи в Плевен, Левски, Ловеч и село Малчика са много доволни. Дори сме малко изненадани от големия интерес, който проявяват към обучението момчета от Ловеч и Левски”, сподели Ваня Ваньова, проектен мениджър.

IMG_7734проект приложно изкуство

Една от първите записали се от плевенската група е Малинка Андреева. Доскоро тя е работила в ДКЦ II в Плевен,  но решила да се отдаде на това, което винаги я привличало – приложното изкуство. „На презентацията на проекта видях красиво украсени кутии, изрисувани стъклени предмети, украшения от вълна и хартия и реших, че точно това е нещото, което искам да се науча да правя”, обяснява мотива си да се запише в курса Малинка Андреева.

Младата жена не пести думите си на похвала за лекторите, които им разкриват тайните на различните техники. Тя сподели, че обучението й е много полезно, курсът обогатил познанията, които имала и наученото вече й дава самочувствие  да мисли сериозно за собствен бизнес.

IMG_7728проект

А това е и една от основните цели на проекта – да подкрепи развитието на младежи до 29 години и да помогне на безработни жени да намерят реализацията си, подчерта Ваня Ваньова. Тя припомни, че всички участници преминават обучение за формиране на предприемаческа култура, като целта е обхванатите младежи и жени да насърчават уменията си и да работят за бъдещата си конкурентоспособност на пазара на труда.

Обучението по приложни техники  ще продължи до края на месец март. С изработените по време на двумесечните обучения изделия ще се организират и проведат едноседмични изложби-базари в четирите населени места – градовете Левски, Плевен, Ловеч и село Малчика, през месец април 2015 г.

IMG_7730проект приложно изкуство

Проектът BG05/816 “Развитие на механизъм за самопомощ и трудова реализация, чрез изграждане на умения  в приложни изкуства”  се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.  www.ngogrants.bg.

IMG_7733проект приложно изкуство

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение “Център за европейско развитие и квалификация” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

Прочетете също:

С юбилейна вечер Плевен чества 80-годишнината на Георги Константинов

С юбилейна вечер Плевен ще отбележи 80-годишнината на писателя и поет Георги Константинов. Творческата среща ...