Акценти
Начало / Икономика / Пътека от измрели пчели в Божурлук след пръскане на царевицата

Пътека от измрели пчели в Божурлук след пръскане на царевицата

За масово измиране на пчели след пръскане на царевицата срещу листояд, сигнализират пчелари от Плевенско. Пръскането е започнало в неделя в района на селата Божурлук и Петокладенци, и е продължило и в понеделник. Проблемът е, че фирмата, която стопанисва големи територии с царевица, използва авиация за извършване на тази растителна защита, което обезсмисля предвидената в Наредба 15 буферна зона и увеличава риска от разнасяне на препарата, който е силно токсичен.  В резултат в понеделник се образува пътека от измрели пчели по пътя на пашата в района на село Божурлук, научихме от пчеларя Петко Петков. Той е обезпокоен, че измирането ще продължи, тъй като пчелите изхвърлят от кошера онези, които са умирисани с препарата, който е силно миризлив.

Той подчерта, че не искат конфронтация със зърнопроизводителите, но апелира за разбиране от тяхна страна. Изходът според пчеларя е да не се използва авиация, а наземна техника и да се пръска нощем, когато пчелите спят. Така ще се намалят драстично щетите за нас, пчеларите, без да се пречи на мероприятията за борба с вредителите по зърнените култури, подчерта той.

Обезпокоени от ситуацията са и други пчелари в региона, които недоумяват защо има разрешение за използване на авиация, след като съвсем наскоро, когато пчеларите излязоха на национален протест, ясно беше заявено, че това е забранено.

От Румен Балински, член на ръководството на Областния пчеларски съюз – Плевен, научихме, че са готови да задействат комисията към Областна дирекция „Земеделие”, ако продължи измирането на пчели. Ще се вземат проби и ако се установи, че причината е препаратът, с който се пръска срещу листояда по царевицата, ще търсим обезщетение за нанесените щети, каза той.

Междувременно пчеларите работят за промени в Наредба 15, които целят да се намери балансът между интересите на зърнопроизводителите и на пчеларите и да се ограничи измирането на пчелите. Не веднъж от пчеларския съюз са алармирали, че това ще се върне като бумеранг върху земеделските производители.

Снимка: интернет

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...