Акценти
Начало / Общество / С пожелания за здраве изписаха първото българско „HIFU“ бебе от плевенската болница „Света Марина“

С пожелания за здраве изписаха първото българско „HIFU“ бебе от плевенската болница „Света Марина“

хайфу бебе

Първото  българско „HIFU“ бебе се роди в Плевенската болница „Света Марина“, нашумяла с единствения в Източна Европа център към нея за модерното, безоперативно лечение на миомна болест чрез високоинтензивен ултразвук –  HIFU (хайфу). Малката Мария тежи 3,08 кг,  „висока“ е 51 см и е дългоочаквано първо дете на щастливите родители Ваня и Ивайло Алипиеви от град София. Днес щастливата майка и малката й дъщеря на 7 дни бяха изписани от клиниката. Дългоочакваната рожба беше изпратена от целия екип на лечебното заведение, а щастливите родители през сълзи разказаха пред журналисти как са стигнали до този вълшебен миг.

Ваня Алипиева е на 33 г. и се обръща за помощ към специалистите от HIFU – център „Света Марина“ в Плевен през март 2013 г. Тя е с матка, миоматозно уголемена колкото 8-9 гестационна седмица за сметка на миомен възел по задна маточна стена, и има един спонтанен аборт през 2011 г. След тази трагедия изживява силна психическа травма и споделя, че е изпитва непреодолим страх при мисълта за операция. Следват три мъчителни години, без да открие решение на проблема си.

хайфу бебе

„Лутах се, много се страхувах от операция, заради риска да загубя матката и да нямам възможност да имам дете“, сподели тя. От своя приятелка научава за модерното безкръвно лечение на миомна болест с HIFU, което започва  да се прилага в СБАЛАГ „Света Марина“ в Плевен от декември 2012 г., и решава, че това е нейният шанс. При HIFU манипулацията няма разрези, опасност от кръвозагуба и се провежда без пълна упойка. Терапията е проведена в края на март 2013 г. от екипа. „Няма никаква болка, няма период на възстановяване, което много ме притесняваше. На следващия ден станах и си тръгнах“, сподели тя. 9 месеца по-късно жената забременява, като бременността протича нормално и в 38 гестационна седмица ражда прекрасната си дъщеричка Мария. Детето е кръстено на Света Богородица, информира майката.

„Много съм щастлива! Много време сме чакали, през много трудности преминахме, но благодарение на целия екип на клиниката, сега имаме нея. Много сме благодарни на целия екип на HIFU центъра, на Акушерската клиника, на проф. Горчев“, сподели през сълзи щастливата майка при изписването й днес. Младото семейството планира да има 3 деца.

екип хайфу център
Д-р Гинчева и д-р Димитров – водещи специалисти в „HIFU“ центъра.

Ваня Алипиева е първата българка, родила след лечение на миомна болест с модерния метод, но до дни трябва да роди и втората българска „HIFU“ майка, съобщиха лекари от екипа на проф. Григор Горчев в Плевенския HIFU Център. Пациентки, на коят ин витро процедури и имат миомна болест, също се подлагат на лечение с модерната технология, информираха още от лечебното заведение.

хайфу бебе

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...