Начало / Икономика / Първият електронен МОЛ между България и Румъния стартира през октомври

Първият електронен МОЛ между България и Румъния стартира през октомври

Първият трансграничен електронен портал за търговия между България и Румъния ще започне работа през месец октомври, съобщи на пресконференция днес в Плевен Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.
Трансграничният МОЛ се създава по европейски проект за  развитие на  трансграничния регион Олт-Плевен и се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния –България 2007-2013 г.    В електронния портал могат да се регистрират безплатно фирми от регионите по поречието на Дунав, което ще им позволи да представят продуктите си, да установят  контакти за нови пазари като в ЕС, така и в Русия, и други страни, поясни Негулова.

В момента в румънския град Корабия се създава стокова борса,  която ще отвори в началото на октомври. Право на безплатно участие за три дни ще получат българските фирми, които се регистрират за участие в борсата.

Целта на проекта, по който се създава електронната трансгранична борса, е да подпомогне малкия и средния бизнес в общините от двете страни на река Дунав. От българска страна вече са обхванати 70 фирми, толкова са и румънските фирми, каза Негулова. Тя поясни, че във фокуса са фирми, които развиват екопроизводство или екотуризъм.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...