Акценти
Начало / Спорт / Първа победа на Валентин Митев на Европейското по класически шах

Първа победа на Валентин Митев на Европейското по класически шах

Валентин Митев
Снимка: архив ИнфоПлевен

Плевенският шахматист Валентин Митев стартира успешно участието си в Европейското първенство за деца до 16 години, след като в първия кръг преодоля представителя на домакините Ян Себеста.

Първенството се провежда от 27 август до 4 септември в град Маленовице, Чехия, с участието на общо115 шахматисти от страни, членки на Европейския съюз.

В групата на Валентин се конкурират 34 момичета и момчета, като те ще се класират поотделно след изиграването на 9 кръга по Швейцарска система.
Състезателят на СКШ „Плевен 21“ е втори  в стартовия списък с международно ело 1798, научихме от неговата треньорка мс Христинка Илиева.
Освен Валентин страната ни представят още 4 момичета. При най-малките до 8 години играе Петя Караиванова, а Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева се състезават в турнирите до 10, 12 и 14 години. На шампионата българските национали са водени от треньорът Стефан Стойнов от София.
През 2013г. неговата възпитаничка 11-годишната Габриела Антова от ШК „Шах 21“ София стана Европейска шампионка на същото това първенство.

Днес във втория кръг Валентин Митев ще срещне латвиеца Данийлс Хоробрис, който също стартира с успех над Симона Коренова от Словакия и има една точка в своя актив.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...