Начало / Общество / Първа копка на парк-мемориал правят на националното поклонение в бившия концлагер в Белене

Първа копка на парк-мемориал правят на националното поклонение в бившия концлагер в Белене

27-то национално поклонение на остров Персин в Белене ще се проведе през месец май и тази година. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен отец Паоло Кортези от Културен център „Евгений Босилков“ – Белене и Михаил Маринов, представител на Фондация „Остров Белене“. Поклонението ще бъде на 28 май от 11:00 часа и ще протече под надслов „Песента на свободата“.

Ежегодното поклонение се организира в памет на всички невинни жертви на тоталитарните режими на XX век. Тази година участие в него ще вземе и президентът на Република България Росен Плевнелиев. Програмата включва откриване на поклонението в 11:00 часа с песни, стихове и спомени за свободата, последвани от изказвания. В 12:00 часа участниците ще отправят обща молитва и поклон в памет на жертвите, а след това ще бъде направена символична първа копка на парк–мемориала на острова. По време на поклонението ще бъде обявена и национална дарителска кампания, съобщиха организаторите.

Пътят от град Белене до Втори обект на лагера е около 30 мин. и това налага по-ранното пристигане на участниците в града. Ще има организиран автобусен транспорт от входа към острова до Втори обект. До там може да се стигне и с личен автомобил, разказаха организаторите. Тъй като достъпът към острова е с пропускателен режим, участниците не трябва да забравят документ си за самоличност, напомниха още отец Паоло и Михаил Маринов.

004паоло кортези

На пресконференцията беше представена и новоучредената в началото на 2016 г. Фондация „Остров Белене“, която е приемник на Комитета за остров Белене, който бе основан преди две години. Основните цели на фондацията са: събиране и архивиране на исторически документи за лагерите, създадени в периода от 1944 до 1989 година, построяване на музей на тоталитаризма в град Белене и построяване на парк-мемориал на остров Персин на мястото на Втори обект. Маринов подчерта, че концлагер Белене е бил най-големият у нас за политически опасни противници, създаден от БКП през 1949 г. и не бива да се забравя паметта на загиналите в него. Отец Паоло Кортези допълни, че идеята е да има място, където постоянно хората ще имат възможност да отдават почит на загиналите, а не само веднъж в годината по време на поклонението.

На поклонението ще бъде даден старт и на дарителска акция за изграждането на парк-мемориала. По предварителни изчисления за него ще са необходими над 1 милион евро, сподели Маринов. Има някаква събрана сума към момента, но тя е сравнително малка. Ще се ползват европейски програми, корпоративни дарители, но всеки желаещ може да направи също дарение. Идеята е да се включи мемориалът в групата на другите такива в чужбина и той да бъде използван и за поклоннически туризъм. В началото на май трябва да има готов предпроект за визията на мемориала, като по него вече работят архитекти.

За последната година повече от 1000 посетители са преминали през Втори обект на остров Персин. Надеждата е с изграждането на мемориала техният брой да се увеличи многократно, тъй като в момента обектът не е в най-добро състояние.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...