Начало / Образование / ПУ „П.Р.Славейков“ в Плевен пребори конкуренцията за реализиране на проект

ПУ „П.Р.Славейков“ в Плевен пребори конкуренцията за реализиране на проект

Помощно училище „П.Р.Славейков“ в Плевен е одобрено за осъществяването на два от компонентите на Проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“. Това съобщи пред медиите директорът на учебното заведение Милен Наков. Той обясни, че конкуренцията е била голяма, но именно плевенското училище, което е пример за останалите, е одобрено.

Реализирането на проекта, който е на стойност 500 хил. лева, е свързано с промените в закона за предучилищното и училищното образование, с които се закриват помощните училища. С тази промяна институциите ще се преструктурират, за да направят по-лесна интеграцията на децата с увреждания. Децата ще продължат да се обучават в центрове за специална образователна подкрепа, които ще извършват освен обучение, и рехабилитационна, диагностична дейност, ще подпомагат родителите.

Центровете ще функционират както помощните училища, ще има целодневна организация и грижа за децата, ще има общежития, където има необходимата материална база. Наков посочи, че така подкрепата за децата със специални образователни потребности ще бъде комплексна. Индивидуален учебен план ще бъде изготвен за всяко дете.

В момента в ПУ „П.Р.Славейков“ в Плевен се обучават 89 деца, като част от тях са обитатели на ЦНСТ, Дом майка и дете и т.н. С реализирането на проекта и промените в образователния закон в училището ще бъдат назначени още служители, които да се грижат за нуждите на възпитаниците. В момента са обявени свободни места за кинезитерапевт, арт терапевт, психолог, възпитател и други.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...