Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Славчо Томов: Намеренията за промени в болничната помощ са добри, дано има подходящи хора да ги реализират

Проф. Славчо Томов: Намеренията за промени в болничната помощ са добри, дано има подходящи хора да ги реализират

Подготвяните промени в Закона  за висшето образование, в Закона за лечебните заведения са насочени към добрите намерения да се направят промени в този толкова важен ресор в държавата. Намеренията са добри, дано се намерят подходящите хора, които да ги реализират, защото здравната система, особено в болничната помощ, е в много критично състояние по отношение начина на финансиране и произтичащите от него последствия за оказване на качествена медицинска помощ. Това заяви днес ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов, след като присъства на тегленето на изпитните билети по биология за кандидатстване в специалност „Медицина” на университета.

 Проф. Томов обърна внимание на това, че тази година е поредната със задълбочаваща се демографска криза в страната и висшите училища са преки потърпевши от това. Все пак ректорът отбеляза, че медицинските университети в страната, в частност и този в Плевен има приемлив интерес от страна на кандидат-студентите. „Ние си водим сериозна статистика за броя на  нашите кандидати. Тенденцията до миналата година беше кривата на броя на кандидат-студентите да върви надолу. Тази година има обръщане на кривата нагоре”, с дозиран оптимизъм отчете проф. Томов.

По-голям е броят на кандидатите за специалността „Медицина”, а от ръководството на университета се надяват в бакалавърските специалности да успеят да достигнат миналогодишният брой на кандидат-студенти.

Ректорът отчете отново идДруг тревожен факт, свързан с не много добрата подготовка на кандидатите, която получават в средните училища. Това е причина за промени във формата на приемните изпити по химия и биология. Промените започват тази година и ще продължат поетапно през следващите няколко години. „Смисълът  е да дадем възможност на кандидатите да проявят творчество на базата на усвоените знания. Това означава да подберем повече мислещи студенти, а не такива, които механично възпроизвеждат научен материал”, обясни проф. Томов.

В тази насока висшето училище прави промени и в учебните планове, работи се за променяна в нагласата на преподавателите да провеждат своето обучение и изпитите по начин, който кара студентите да мислят повече. „Медицинските специалности предполагат запаметяване на много данни, но в същото време изискват много творчество. При решаването на проблема на всеки един пациент се поставя на изпитание огромният капацитет на всеки лекуващ лекар. Ето защо е важно как ще подберем и обучаваме нашите студенти”, изтъкна проф. Славчо Томов.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...