Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев е преизбран в ръководството на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия

Проф. Григор Горчев е преизбран в ръководството на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия

Проф. Григор Горчев, първият сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci S за България и Източна Европа, както и пионер при въвеждането на асистираната с робот гинекологична хирургия в нашата страна, бе преизбран за втори мандат като член на Управителния съвет на Европейската асоциация. Това съобщиха днес от Медицинския университет в Плевен.

Изборът е станал на заседание на Общото събрание на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, провело се по време на ежегоден конгрес в Лондон. В общото събрание на организацията членуват хирурзи от цяла Европа и света, извършващи робот-асистирани операции в областта на гинекологията .

През изминалите 5 години от въвеждането на роботизираната хирургия в нашата страна чрез инсталирането на системата da Vinci S в Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, чрез откриването на Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала към МУ-Плевен и обучението на специалисти за работа с авангардни технологии, проф. Григор Горчев полага огромни усилия за развитието на този тип хирургия в нашата страна и доказване на безспорните й предимства за пациента. За това допринася организирането на множество конгреси, конференции и семинари на национално и европейско ниво, в които проф. Горчев изнася пленарни лекции за опита на екипа си по роботизарана хирургия.

През месец ноември тази година Медицинският университет отново ще бъде домакин на Национална конференция с международно участие на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, на която проф. Горчев е председател.  Това ще е четвърто издание на форума.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...