Начало / Образование / Професори от БАН с интригуващи лекции в Деня на науката в Медицинския университет в Плевен

Професори от БАН с интригуващи лекции в Деня на науката в Медицинския университет в Плевен

Медицински университет Плевен

В рамките на Юбилейния месец на науката в Медицински университет-Плевен, Българската академия на науките се включва в поредицата от научни прояви с Ден на науката на 17 октомври. Тогава ще се проведе  научната конференция на тема: „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието”, информират от висшето училище.  В проявата са включени видни учени на академията, които ще изнесат интригуващи лекции пред аудиторията от преподаватели и студенти на Медицинския университет. Сред тях са проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания; акад. Чавдар Руменин, директор на Института по системно инженерство и роботика; проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника и проф. Васил Кавърджиков, директор на Института по механика. Триизмерната реалност в медицината ще бъде представена от проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов.

През 2013 г. Българската академия на науките предприе мащабна инициатива за създаване на Национална академична мрежа, чиято основна цел е подпомагане на научната дейност в страната и внедряването на научните изследвания в практиката. Като реализация на тази идея, само за един месец бяха подписани поредица от договори за сътрудничество между БАН и университети в осем града. Плевен бе един от първите градове, в които се създаде съвместен академичен център с БАН след официално сключване на договор с Медицински университет на 26 юни 2013 г. , припомнят от плевенския ВУЗ.

В рамките на Регионалния академичен център и в изпълнение на целите на договора за сътрудничество, съвместно с учени от Академията, висшето училище успя да оборудва уникална фармако-физиологична лаборатория, която бе официално открита от председателя на Академията на 14 май 2014 г. Реализирането на този проект е първият реален резултат от изпълнението на договора за сътрудничество.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...