Акценти
Начало / Здравеопазване / Програма предлага на роми безплатно обучение в медицински специалности

Програма предлага на роми безплатно обучение в медицински специалности

лекар

Програма   „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. предлага възможност на младежи от ромски произход да се обучават безплатно по медицински специалности.  Предвижда се финансова подкрепа на студенти, докторанти и специализанти от ромски произход, обучаващи се в медицински специалности в акредитирани университети или колежи в България. Подкрепата включва наставничество по време на следването, обучение по застъпничество и семестриална стипендия за студентите, докторантите и специализантите редовно или задочно обучение.

Кандидатите за получаване на финансова подкрепа трябва да са редовни или задочни студенти по медицина, дентална медицина, фармация, управление на здравни грижи, трудова медицина и работоспособност, както и обучаващи се за лаборанти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, помощник-фармацевти и др. медицински специалности в медицински висши учебни заведения.

Важно изискване към кандидатите е да заявят открито ромския си произход и да декларират, че са съгласни публично да обявят своята ромска принадлежност.

Необходимите документи за кандидатстване са автобиография, мотивационно писмо, показващо ангажираност и желание за учене и професионално развитие, есе на тема свързана с предизвикателствата пред ромската общност в сферата на здравеопазването. Към документите се представя и сведение за средния успех на кандидата за предходния семестър или при студенти първи курс документ, доказващ оценката от кандидатстудентския изпит, с която е приет в университета.

В конкурса няма определени бройки за различните специалности.  Изборът на стипендианти ще се извършва въз основа на качеството на представените документи и представянето на интервюто.

Срокът за кандидатстване е от 30 януари до 12 февруари 2015 г.

Повече информация за програмата може да се намери на адрес: www.scholarship.sonikstart.eu

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. Константин

    Абе хора аз 55 години съм българин и нищо безплатно не съм получил от българската държава. Вече искам да РОМ . И да получавам безплатни подаръци от държавата.