Начало / Любопитно / Православната църква почита днес Света Екатерина

Православната църква почита днес Света Екатерина

На 24 ноември Православната църква почита Света Екатерина (Катерининден). На този ден имен ден празнуват Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина

Великомъченица Екатерина е била девойка от царски александрийски род. Тя влиза в диспут с езически жрец и въпреки че го печели, тя е осъдена на смърт и жестоко убита. И до ден днешен хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Според обичаите рано сутринта в този ден стопанката на дома, която трябва да бъде ритуално чиста, с мълчана вода омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“. Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!“ „Амин! — дай, Боже!“ – отвръща стопанката и гледа на нечетно число минувачи да свършат питките, че болестите да са пресекат.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...