Акценти
Начало / Любопитно / Почитаме Свети Пантелеймон – закрилник на лекарите и акушерките

Почитаме Свети Пантелеймон – закрилник на лекарите и акушерките

На 27 юли Православната църква почита Свети Пантелеймон. От гръцки името означава всемилостив. Свети Пантелеймон е великомъченик от Никомедия, днес Измит, страдал за христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Той е един от Четиринадесетте свети помощници.
Според житието му Пантелеймон живял през 3 и 4 век, роден като езичник и носел името Пантолеон – от гръцки „лъв във всичко“. Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан. Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора.
Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.
Имен ден днес празнуват Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...