Начало / Любопитно / Почитаме Света Христина на 24 юли

Почитаме Света Христина на 24 юли

На 24 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Христина. Тя се е родила през III век в богато и известно семейство. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, а когато станала на 11 години, се открила необикновената й красота. За да я запази от човешки погледи, баща й Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като й заповядал всеки ден да им пали тамян и да им се кланя. Но девицата, израствайки по възраст и разум, се убедила в безчувствеността и пустотата на идолите.
От кулата гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия в небесата истинен Бог да й се открие. Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, й се явил ангел. Той я осенил с кръстното знамение и й казал, че в името на единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но създателят винаги ще я укрепва и ще й помага. Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца.
Предречените мъчения не закъснели. Разбирайки какво е направила, баща й умопомрачен от ярост и злоба, подложил девицата на жестоки изтезания. Но тя винаги била обградена от невидими ангели, които освен че облекчавали мъките й, пеели с нея хвалебствени песни и прославяли Бога. Нито Урбан, нито другите двама нейни мъчители – Дион и Юлиан, не успели да накарат светицата да се отрече от Иисус Христос. Виждайки на какво подвизи е способна вярващата, хиляди последвали примера й и приели Христовата вяра.
Имен ден днес празнува Христина.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...