Начало / Култура / Послание за мир и красота изпратиха с творчеството си графити артисти към плевенчани

Послание за мир и красота изпратиха с творчеството си графити артисти към плевенчани

 графити стената

Послание за мир и красота изпратиха графити артисти от страната и чужбина с огромната си композиция върху 16-метровата стена, намираща се до паркинга срещу Драматичния театър в Плевен. Творбата им, вдъхновена от илюстрация на Илия Бешков, изобразяваща дете с войнишки шлем, ботуши и меч, беше завършена късно снощи и вече е част от градската среда.

графити стената

Символното значение на гълъбите и другите птици, родени от детското съзнание и излитащи на свобода, детските хартиени корабчета, параходчето, двете патенца, заобикалящи детето, са красноречиви за всеки наблюдател, а текстът „Мирът в пролетно време” не се нуждае от пояснение.

графити

Изобразителните задачи бяха разпределени между 10 графити творци, които оживотвориха  „платното” с размери 16 на 14 метра за два дни. Творческият процес продължи върху столове, а по-късно се пренесе в Дом „Кафе”, където живописците продължиха да рисуват.

графити живопис

Завършените платна бяха подредени в изложба.

живопис

Специалната атмосферата допълни джаз певицата Доротея Люцканова, която зарадва почитателите си с изпълнения в живописния двор на арт пространството.

доротея люцканова

Днес авторите продължават да рисуват. Пленерът ще завърши утре, 27 юли, с изложба в Художествена галерия “Илия Бешков”, на която ще се представят всички творци и направеното от тях. Произведенията ще бъдат дарени за фонда на галерията.

Събитията са по проекта „Плевен през различния поглед на млади артисти от България” на фондация „Диря”, който спечели финансиране от Община Плевен. Информационен сайт infopleven е медиен партньор на културните случвания в рамките на пленера.

 

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...