Акценти
Начало / Култура / Послание за духовна чистота отправя с новата си изложба Стилиян Атанасов

Послание за духовна чистота отправя с новата си изложба Стилиян Атанасов

Стилиян Атанасов изложба Плевен

Плевенският живописец Стилиян Атанасов откри тази вечер в зала „Христо Бояджиев” на Арт център Плевен своя самостоятелна изложба. С нея Арт центърът отвори врати за новия си творчески сезон.

Стилиян Атанасов изложба Плевен (2)

Изложбата беше открита от началника на отдел „Култура” на Община Плевен Соня Маринова. Тя определи Стилиян Атанасов като един от творците, с които Плевен се гордее и му пожела да продължава да го спохожда вдъхновението, за  да радва с творбите си.

Малко изненадващо, както стана ясно и за самия него, изложбата представи доц. Милко Аспарухов, директор на Военноисторическите музеи в Плевен. Той не скри, че приема като комплимент от приятел поканата да произнесе встъпителните думи за откриването на изложбата на един уважаван автор. „Артистичният свят на Стилиян – абстрактен и пластичен, носи в себе си уроците на един наш съгражданин с ярък принос в европейската култура – Светлин Русев. Авторът е трупал енергия и духовност, черпил е с възторг от богатия творчески натюрел на своя учител и в същото време е формирал нова пластична форма – жива и драматична, присъща само за него”, каза Аспарухов.

Стилиян Атанасов изложба Плевен (3)

Новата изложба на Стилиян Атанасов внушава зрялост и мъдрост. Суровият и в същото време поетичен свят на автора далеч  надхвърля локалните измерения на едно творчество, за да добие общочовешко отношение и национално признание, подчерта Милко Аспарухов.

В платната на художника зрителят ще открие и болката, и любовта, но също и посланието за духовна чистота.

С тази чистота бяха изпълнени и думите на благодарност на Стилиян Атанасов към всички, които са помогнали изложбата да се случи и към всички дошли, за да споделят с него този миг. И не бързайте да купувате, картини има за всички, тъжно шеговито добави художникът.

Стилиян Атанасов изложба Плевен (4)

Стилиян Атанасов изложба Плевен (5)

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...