Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен четвърти в страната по обхванати от програмата „Спри и се прегледай”

Плевен четвърти в страната по обхванати от програмата „Спри и се прегледай”

д-р Ирина ДжиковаВ края на месец август приключи проекта „Спри и се прегледай”, в рамките на който бяха извършени безплатни скринингови прегледи за три вида рак.

Проектът стартира през лятото на миналата година и до финала му от област Плевен с прегледи са обхванати  3 670 лица, което нарежда областта ни на 4-то място след София, Пловдив и Варна. Това съобщи регионалният координатор за проекта д-р Ирина Джикова на пресконференция днес.

В страната общият брой на изследваните е 38 604, което означава, че са обхванати близо 10 на сто от предвидените 400 000, обясни д-р Джикова.

Предвидените за преглед лица в област Плевен  са били близо 20 000. Което означава, че от скрининговите прегледи за рак на дебелото черво при мъжете и  за рак на гърдата и на маточната шийка при жените, са обхванати малко над 3 процента от поканените. Д-р Джикова обясни, че не малък брой от поканените вече са били направили профилактичен преглед, а друг не малък процент от хората са били оперирани от някой от видовете рак, което отново поставя остро въпроса за актуализиране на Раковия регистър.

Какъв е резултатът от направените профилактични прегледи тепърва ще бъде обобщен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...