Акценти
Начало / Общество / Плевен се поклони пред подвига на онези, от чиято саможертва се роди Свободата на Отечеството ни (галерия)

Плевен се поклони пред подвига на онези, от чиято саможертва се роди Свободата на Отечеството ни (галерия)

IMG_7696Трети март

„Преди 137 години, на Трети март, България възкръсна за нов живот! Със сбъднатата Свобода, с възвърнатото достойнство и  правото на собствен път и бъдеще”, с тези думи кметът на Плевен проф. Димитър Стойков се обърна към всички, които днес пред Мавзолея „Св. Георги Победоносец” сведоха глави на признателност пред подвига на онези, с чиято саможертва е извоювана свободата на България.

IMG_7689Трети март кмет

„Нека в този свят ден сведем чела пред героизма и мъжеството,  с които се сражаваха българските опълченци и воините от Съюзническата армия и пред хилядите от тях, които  останаха завинаги в земята на България. И нека с мислите и делата си бъдем достойни за тяхната саможертва”, призова кметът на Плевен.

Церемонията по отбелязване Националния празник на България започна точно в 11 часа на централния площад „Възраждане” с приемане на почетния караул и издигане на българското знаме под звуците на националния химн.

Сред официалните гости на днешния празничен ден бяха плевенски депутати, общински съветници, представители на институции.

IMG_7686Трети март

 Плевенсият митрополит Игнатий и свещеници от трите храма в града отслужиха панихида пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, в който се пазят костите на стотиците войни, загинали за Освобождението на Плевен.

IMG_7694Трети март областен управител

„Гордея се, че българинът никога не затвори очите си пред картините на кървавите, героични боеве и завинаги съхрани в  съзнанието си светини като Ботев, Левски, Раковски, Бенковски и безброй други ярки личности, горели с пламъка на свободата през всичките петстотин години робство. Българският народ  и днес коленичи пред подвига на стотици хиляди руски, румънски, украински, беларуски, финландски, полски, молдовски  воини и синове на Прибалтика и Закавказието, дали живота си за най-голямата човешка ценност – свободата. Днес ние дълбко се покланяме  не на смъртта, а на живота, защото героизмът на всеки един воин, напоил с кръвта си българските бойни полета, остава жив завинаги”, каза в словото си областният управител Ралица Добрева.

Поздравителни адреси по повод Трети март са получени от НП Микола Балтажи, посланик на Украйна, НП Владимир Воронкович, посланик на Беларус, ръководството на побратимения град Ростов на Дон, командири на военни формирования.

IMG_7703Трети март

Официалната церемония завърши с поднасяне на венци и цветя пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и стотици граждани сведоха глави в минута мълчание пред подвига на загиналите за Освобождението на България.

IMG_7706Трети март

IMG_7719Трети март

IMG_7723Трети март

IMG_7724Трети март

IMG_7671Трети март

IMG_7672Трети март

IMG_7668Трети март

IMG_7720Трети март

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...