Акценти
Начало / Общество / Плевен отдаде почит на онези, които дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти

Плевен отдаде почит на онези, които дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти

Ден на независимостта

Денят на независимостта на България събра днес на площад „Стефан Стамболов” в Плевен много граждани, политици и официални лица, за да отдадат заедно почитта си към онези, които с делата си преди 106 години отвориха пътя за възхода на днешна България.

Тържественият ритуал по повод 106 години от обявяването на независима България започна с изпълнения на Общинския духов оркестър и с прекрасната „Хубава си, моя горо”, поднесена по вълнуващ начин от Общински хор „Гена Димитрова” под диригентството на Анелия Дечева.

Ден на независимостта

В празничното си слово към плевенчани кметът проф. Димитър Стойков изтъкна, че 22 септември сбъдна победата на най-висшите национални ценности – свободата и независимостта. „Само свободният човек може да живее достойно, да твори собствената си съдба и съдбата на народа си, да отстоява своя избор, да гледа в бъдещето, да мечтае. 22 септември 1908 година начерта възхода на България и стана предшественик на демокрацията – пътя, който страната ни свободно избра. Път, който ни дава увереността и самочувствието на българи, на европейци, на достойна част от световната история”, каза в приветствието си кметът.

Ден на независимостта

Областният управител арх. Бойко Балтаков акцентира върху уроците, които даде на България историческата дата 22 септември. „Уроците на 22 септември са актуални и днес,  като пример за трезва оценка, за умение и воля да се вземат жизнено важни за страната решетия, въпреки  политическите различия. Да бъдем независими и последователни,  да отстояваме националните си интереси със самочувствие на горда, европейска държава е отговорността ни в днешно време. Да отдадем почит на онези, които ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти, да се обединим в името на нашето бъдеще и бъдещето на България и за достойното й присъствие в Европейския съюз”, подчерта арх. Балтаков.

Ден на независимостта (3)

Тържественият ритуал по отбелязване годишнината от Независимостта на България завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Стефан Стамболов от официални лица, политически и граждански организации, от много граждани.

Ден на независимостта (4)

Ден на независимостта (5)

Празникът продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и изпълнения на Северняшки ансамбъл „ Иван Вълев”

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...