Акценти
Начало / Икономика / Плевен и Червен бряг в мрежата за туризъм с електрически велосипеди

Плевен и Червен бряг в мрежата за туризъм с електрически велосипеди

Плевен и Червен бряг са сред общо 16-те български града, които ще бъдат включени в мрежа от електрически велосипеди, която ще свързва България и Румъния. Тя ще бъде изградена в българо-румънския пограничен регион по проекта „Мрежа за електрически велосипеди“, финансиран по програмата Interpeg.

Всеки турист, срещу едно евро,  ще може да наеме за три часа електрически велосипед и да разгледа туристическите забележителности по река Дунав от двете страни на границата, разказва Красимир Кирилов от Видинската търговско-промишлена палата, цитиран от БТА.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат закупени и предоставени общо 240 електрически велосипеда по 120 за България и за Румъния, които ще бъдат разпределени в 16 български и 16 румънски града. С електрическото колело ще може да се изминат от 50 до 70 километра с минимални усилия. Скоростта на возилото е 25км/ч.

Градовете от българска страна, освен Плевен и Червен бряг,  ще са Добрич, Русе, Велико Търново,  Враца, Горна Оряховица, Свищов, Мездра, Балчик, Лом, Монтана, Дулово, Оряхово, Силистра и Видин.

В Румъния електрическите возила ще бъдат разпределени между градовете Гюргево, Дробета-Турну Северин, Кълъраш, Констанца, Крайова, Александрия, Меджидия, Мангалия, Каракал, Рошиори, Турну Мъгуреле, Черна вода, Нъводари, Слатина, Олтеница и Калафат, разказа Кирилов.

Самите возила ще бъдат обслужвани от специално обучени хора – т. нар. оператори, които предстои да бъдат избрани.

Предвижда се да бъдат изградени зарядни станции в 35 точки в България и Румъния. В една станция ще бъдат монтирани специални контакти за едновременно зареждане на 5 велосипеда. Самото зареждане ще трае около 4-5 часа, като ще се заплаща стойността на употребената електроенергия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...