Начало / Спорт / Плевен за първи път беше домакин на детска гребна регата

Плевен за първи път беше домакин на детска гребна регата

Близо 100 деца от почти всички плевенски училища, както и деца от Дома за деца лишени от родителски грижи в Тотлебен и Ловеч, и състезатели от гребен клуб „Буря” – Плевен и Гребен клуб – Никопол се включиха днес  в националната детска гребна регата, организирана от  Българската федерация по гребане, под егидата на олимпийската ни шампионка в този спорт Румяна Нейкова и със спомоществователството на голяма българска банка.

Нашият град за първи път е домакин на спортната инициатива, която се провежда за четвърта година в различни градове на страната.

Състезанието се проведе на площад „Възраждане”  на гребни ергометри, които симулират гребане във воден канал и отчитат както време и разстояние, така и темпо.

„Повечето от децата за първи път сядат на такъв уред, но показват добри резултати и много спортен дух”, коментира Юри Георгиев, главен експерт на Министерството на физическото развитие и спорта.  Юри Георгиев е световен шампион за юноши по гребане от Световното първенство в Москва през 1999 г. и е първият световен шампион на Спортното училище в Плевен, което го правеше наистина специален гост на днешното състезание.  При откриването на регатата той подчерта, че основната цел на състезанието е да провокира интереса на децата към спорта и да ги подтикне към активни спортни занимания.

„Плевен има традиции в този спорт и хубавото е, че от тази учебна година в Спортното  училище има утвърден прием по специалността гребане”, каза пред журналисти Юри Георгиев. Отпуснати са само три бройки, но надеждата на Георгиев е ,че те ще са база за привличане на повече деца. Основние за оптимизъм е и доброто развитие на гребен клуб „Буря”, който получава подкрепата както на Община Плевен, така и на Министерството на физическото развитие и спорта. А със съдействието на областния управител на Ловеч предстои да бъде решен проблема със гребната база на язовир „Сопот”, за  да продължи да се ползваза летни лагери на  спортистите.

Победителите в днешното състезание получиха медали и фланелки, а за всички участници имаше специални значки.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...