Акценти
Начало / Култура / Плевен е първата спирка на Международната детска художествена изложба „Лидице”

Плевен е първата спирка на Международната детска художествена изложба „Лидице”

Тази вечер в Арт център – Плевен беше открита Международната детска художествена изложба „Лидице”. Представи я Силвия Дерибеева от Чешкия  център, който е организатор на събитието под егидата на Посолството на Чешката република в България и с подкрепата на Община Плевен.

Международната детска художествена изложба „Лидице“ винаги се радва на голяма почит и присъствие на десетки малки художници от цяла България, подчерта Силвия Дерибеева.  Само в последното 43–то издание Почетни грамоти получават 12 деца от художествени школи в Плевен, Пловдив, Ловеч, Търговище и София, участвали с рисунки и фотографии на тема „Светлина“.

IMG_5371изложба-лидице -откриване

Силвия Дерибеева разказа пред първите посетители на изложбата историята на международния детски форум, който се организира в памет на децата, убити от нацистите в чешкото село Лидице. Ежегодно със свои работи в изложбата участват деца от няколко десетки страни от всички континенти. Винаги темата на изложбата се предлага от Световната организация ЮНЕСКО. Работите на малките творци се приемат в Мемориал „Лидице“, изграден в памет на загиналите деца от чешкото село по време на немската окупация. Наградите от изложбата са  „Почетна грамота“, а най-добрите се отличават с Паметен медал „Розата на Лидице“. По традиция с наградените творби се открива изложба в галерия „Лидице“ в едноименния град в присъствието на изтъкнати представители на чешката култура и образование, на културните институции и на дипломатическите мисии, акредитирани в Чешката Република. Всяка година много български деца взимат участие в престижната изложба и получават Почетна грамота и медал „Розата на Лидице“. Най-големият успех на българче досега е през 2013 година, когато рисунката „Лазарка“ на четиригодишната тогава Далия Гетова от Арт школа „Колорит” – Плевен става емблема на изложбата.

През 2016 г. Световната организация ЮНЕСКО предложи 44-то издание на изложбата да бъде на тема “Училище? Образование!”, обяви Силвия Дерибеева.

Изложбата ще остане в Плевен до средата на декември, след което ще бъде представена и в други градове на страната.

Следваща Предишна
IMG_5352изложба Лидице
IMG_5362дица-изложба
IMG_5354лидице
IMG_5367наградени
IMG_5365деца
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...