Акценти
Начало / Култура / Плевенчани с участие във възстановката „Защитата на Троянския манастир”

Плевенчани с участие във възстановката „Защитата на Троянския манастир”

 

Вчера представители на Национално дружество „Традиция” от регионалният клон в град Плевен взеха участие в историческа възстановка, посветена на 138 години от спасяването от опожаряване на Троянския манастир по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

В историческата възстановка участваха представители на родолюбивите клубове „Традиция” от 10 населени места – Троян, Априлци, Плевен, Велико Търново, Нова Загора, Етрополе, Тетевен, Ловеч, Сопот и Карлово.

възстановка Троянски манастир 1

Възстановката се проведе пред  Троянския манастир „Успение Богородично“. Паметното събитие се е случило на 8 август 1877 г. Идеята за възстановката е на игуменът на троянското монашеско братство Велички епископ Сионий, а за историческият спектакъл съдействаха още: Музеят на занаятите в Троян, Национално дружество „Традиция“ и Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци – Троян). Преди възстановката в обителта се отслужи панихида за загиналите в битката с турците и се проведе научна сесия в манастирската зала „Архимандрит хаджи Макарий“

възстановка Троянски манастир 2

Плевенските патриоти припомнят още, че по време на Руско-турската война Троянският манастир е превърнат в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на руската войска. В хода на войната монасите и околното население подпомагат отреда на ген. Павел Карцов при прехода на Балкана. На 8 август 1877 г. общо 350 низами и башибузуци поемат да опожарят и Троянския манастир. Тогавашният игумен на обителта и съратник на Левски архимандрит Макарий организира местното опълчение и разбива отряда турци, като по този начин спасява от разорение както манастира, така и село Орешак.

Плевенските патриоти от Клуб „Традиция” допълват, че следващата инициатива, в която ще вземат участие, е след една седмица – на 1 май, в историческата възстановка посветена на Априлското възстание – „Възставането в Панагюрище”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...