Акценти
Начало / Общество / Плевенчани се оплакват в ДКЕВР от ВиК и ЧЕЗ – от ТЕЦ-а всички са доволни

Плевенчани се оплакват в ДКЕВР от ВиК и ЧЕЗ – от ТЕЦ-а всички са доволни

ДКЕВР

Над 20 граждани са подали сигнали за нередности в изнесената приемна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която се проведе днес в сградата на Областната администрация. Това информираха на пресконференция представителите на ДКЕВР Илиян Христов Илиев, Еленко Божков и Илиян Борисов Илиев. Плевен е 9-тата поред област, в която се реализира инициативата за изнесени приемни областните градове на България. Тя е част от пакет от мерки, предприети от Комисията, които имат за цел подобряване на работата с жалбоподателите. През настоящата година членове на Комисията ще се срещат с жалбоподатели във всички 20 области на страната.

Основните оплаквания от Област Плевен са от ВиК и енергоразпределителните дружества. Участниците от ДКЕВР с учудване споделиха, че никой не се е оплакал от „Топлофикация“ Плевен. Като цяло казусите и тук преповтарят принципните проблеми на гражданите от цялата страна. Проблемите в сектор енергетика са основно некачественото напрежение, честите спирания на тока, несъгласие с отчетените сметки, при подмяна на средствата за търговско измерване не е съставен констативен протокол според изискванията. При ВиК – дружествата основното недоволство е от разпределението на общите нужди и чия собственост да бъдат и кой да монтира водомерите в самите абонати.

Зам.-кметът на община Пордим е подал сигнал в приемната, че след като е изгорял трансформатор с неизвестен собственик и ЧЕЗ са го заменили с нов, те са поискали общината да им плаща наем. От транформаторат са захранва кухнята на Социалния патронаж и други абонати. „Практиката в такива случаи е, когато има повече от един абонат, да не се плаща, защото не може да се разпредели наемът”, поясни Божков.

В комисията е постъпил сигнал от град Левски, който касае договор за присъединяване към мрежата на ЧЕЗ на супермаркет. Според сроковете на инвеститора той трябва да бъде отворен на 15 септември, според сроковете на електроразпределителното дружество този период е 9 месеца. Експертите са информирали инвеститора, че той има право да изиска по Закона за енергетиката да изгради той тези  съоръжения, които в последствие ще ги изкупи електроразпределителното дружество.

От „Девинци” ООД, които работят в кариера в село Вълчитрън, са се оплакали от чести изключвания на тока, заради които са понесли големи загуби. От ДКЕВР ще съставят работна група, за да разследват случая.

Според новите общи условия за електрорапределителните дружества гражданите могат да получат 50% намаление на месечната си сметка, ако има некачествено напрежение, информираха експертите. При съмнение, че напрежението е некачествено, се подава сигнал до електроропределителното дружество. От там монтират мрежови анализатор, който в продължение на 7 денонощия през 15 минути отчита напрежението. След това разпечатката се предоставя на собственика. Ако той има съмнение по отношение на отчетените стойности, може да подаде сигнал в ДКЕВР, от където монтират тяхно устройство за отчитане на напрежението, поясниха процедурата от Комисията.

Друго нововъведение предвижда елетроразпределителното дружество да заплати обезщетение, ако повече от 24 часа е оставило абонати без ток. Вече не се заплаща такса за включване на тока – необходимо е само да се плати сметката, добавиха експертите. С нововъведенията срокът, в който може да се подадат възражения в ЧЕЗ за изгорели елуреди, е увеличен от 3 на 5 дни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...