Акценти
Начало / Общество / Плевенчани проявиха интерес към информационната среща за правата им като потребители в ЕС

Плевенчани проявиха интерес към информационната среща за правата им като потребители в ЕС

Плевенчани имаха възможност тази вечер да се запознаят с правата им като потребители в Европейския съюз, как могат да си потърсят работа зад граница и да са сигурни, че няма да ги излъжат в офертите и за какво да внимават, когато пътуват и почиват в чужбина, за да не си развалят настроението. Всичко това им бе подробно разяснено по време на информационно турне, което премина в Плевен под мотото „Правата на младите хора в Европа”. Негово организатор е Европейският потребителски център, който е към Комисията за защита на потребителите. В него се включиха и представители на Комисията за защита на потребителите, EURES (Мрежа от европейски служби по заетостта, която се координира от Европейската комисия), Центъра за развитие на човешките ресурси, Европейския иновационен и информационен център и Европейския информационен център EUROPE DIRECT – София.
Информационната маса бе разположена на площад „Възраждане”, където малки и големи имаха възможност освен да получат информация и консултации, да спечелят и награди, отговаряйки на въпроси, свързани с Европейския съюз.
„Идеята на това мероприятие е да запознаем всеки един потребител в Плевен с неговите права в страната и извън границата. За това какво искат да кандидатстват като образование, тъй като има такива програми, към които могат да се насочат гражданите на Плевен, съответно и за работа, ако искат да започнат в някоя друга държава – какви са условията и изискванията”, обясни Ива Боцева, консултант на Европейски потребителски център. Тя поясни още, че хора от всякакви възрасти се интересуват от възможностите, като не са малко тези, които търсят програми за обучение. Друга голяма част от посетителите на информационната среща са хора с конкретни казуси, които търсят решение. Най-често задаваните въпроси са свързани с въздушното пътуване и пазаруването по интернет. „Явно най-често има проблеми в тези области, тъй като това бе често срещана тематика и на трите срещи, които проведохме досега”, допълни още Боцева.
Към Европейският потребителски център могат да се обърнат всички потребители, които са имали проблем с онлайн пазаруването от друга държава, с пътуване извън страната, както и чужденци, които са имали проблем в нашата страна.

Следваща Предишна
информационна среща
информационна среща
информационна среща

информационна среща
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...