Акценти
Начало / Любопитно / Плевенчани от “ Чародейка“ сред гостите на сватбата, счупила рекорди на Гинес

Плевенчани от “ Чародейка“ сред гостите на сватбата, счупила рекорди на Гинес

 

Танцьорите от плевенския  клуб „Чародейка“ са сред  гостите на сватбената трапеза на Стойка Димитрова и Росен Митев от Нова Загора, които счупиха три рекорда на Гинес. Те се венчаха по стар тракийски обичай по време на Четвъртия национален събор „Лудогорие“, който се провед от 3 до 5 юли в местността „Пчелина” край Разград С уникалната  сватба бяха поставени три рекорда на Гинес. – за най-многолюдна  старинна сватба-3009 участника, за най-дълга сватбена софра – 952 м, и рекорд за най-голямо количество сватбена яхния – 2 тона.

150 колектива от цялата страна се включиха в тазгодишното издание на фолкрония фективал край Разград. Танцов клуб „Чародейка“ поздравиха публиката с китка от автентични черкезки хора, научихме от ръководителката на клуба Десислава Цветкова-Русева. Клубът участва и в конкурса за „Най-гиздава мома“. Теодора Гигова и Мария Маринова представиха автентични носии от с.Крушовене и с.Милковица -Плевенско. Гласуването за конкурса ще се проведе по интернет и класирането предстои, уточни Десислава Цветкова.

От област Плевен във фестивала участват още три групи – две от пенсионерския клуб в село Буковлък, община Плевен и група за автентичен форлклор „Китчице мома хубава” при НЧ „Н.Й.Вапцаров” – село Ракита, община Червен бряг. Във възстановката на старата тракийска сватба участва и плевенският клуб „Традиция”.

Следваща Предишна
DSC_3666Чародейка
DSC_3699чародейка
DSC_3851 (1)мома

DSC_3855друга мома
DSC_3936чародейка
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...